Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 12:02 - Операция "Родопи"
Автор: forbgarmy Категория: История   
Прочетен: 7402 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2010 13:51


 Операция „Родопи“ (статия очерк)
В тази статия, по-точно очерк, драги читатели ще се опитам да ви запозная по един малко нетрадиционен за публицистиката начин, но пък много ефектен и вдъхващт живот в материала начин. Историята за която ще ви разкажа се развива през далечната 1967 година на територията на нашата мила Родина и ако това за което искам да ви разкажа не се беше случило, то навярно нямаше и сега да се казвам Александър, а Александрос, или пък с някакво друго гръцко име. Ами да започвам, вместо да ви отегчавам с тъпите ми уводни приказки.

В ранното прохладно пролетно утро на 21 април 1967 година в Атина и другите големи гръцки градове населението е разбудено от страшните звуци от тракането на танкови вериги. Няколко часа по-късно Георгиос Пападопулос обявил, че в Гърция се е състояла революция. Всъщност това си е бил чист преврат. Населението с радост приема новината, че вече Гърция е република, а не монархия, но много скоро ще започне да се самопроклина. Черните полковници заявяват: „Ние, новата власт на Гърция взехме решение да започнем борба срещу всички които пречат на развитието на човечеството без значение какви са те – царе, президенти, императори! Ние обещаваме да прочистим Балканския полуостров от унищожителите на човечеството – комунизъма и монархията! Ние обещаваме да върнем нашите изконни според историята територии, т.е. да върнем териториите си отредени ни от Константин I-ви!“. Това означавало само едно – България трябва да се готви за неравна война с Гърция. Скоро в София, в генералния щаб на Българската народна армия започва дъжд от телеграми от всички гранични застави по границата с Гърция: „Докладва командира на 7-ма застава полковник Григоров! Новата власт в Гърция започна разгръщане на войските си по границата с нашата родина!“, „Докладва командира на 12-та застава!...“, „Докладва командира на 25-та застава!...“ и т.н. Скоро в София разбират, че положението е сериозно. 
Добри Джуров взима решение да се започне подготовката за водене на война с Гърция. По това време у нас на гости на Добри Джуров е негов стар приятел от Москва – командващия на съветските десантчици Василий Маргелов. Той вижда тревогата в очите на нашия военен министър и позвънява в Москва. След кратък разговор с новия военен министър маршал Гречко (маршал Малиновски умира месец по-рано и е заменен от Гречко) се свиква извънредно събрание на Политбюро. На това събрание е взето решение в най-скоро време да бъде изпратена военна помощ на България. Във връзка с недостига на време Маргелов препоръчва по телефона да бъдат изпратени високомобилни подразделения, тогава с решение на Гречко са вдигнати по тревога 106-та гвардейска Тулска въздушно-десантна дивизия и 309-ти отделен батальон от морската пехота от състава на Черноморския флот. Своята помощ предлага и Чеушеско – той изпраща на помощ на южната си съседка цяла армия. Ние пък мобилизираме цялата първа и втора, и части от трета армия. Противно на очакванията съветските десанчици успяват да се десантират в района на ученията от минимална височина с цялата си техника – САУ, танкове, БМД и полева артилерия; морската пехота извършва рекорден по време ускорен марш от ВМБ Варна до отредения и участък. След като са проведени всички мероприятия по подготовка и остава да се избере командир на обединените войски Добри Джуров заявява в присъствието на другарите и другарките от Политбюро и ЦК на БКП в резиденция Бояна: „Другари, в тези страшни за нашата родина времена, когато империалистическия враг се опитва да пресече светлия ни път към комунизма както някога се сражавахме срещу византийския враг, така и днес трябва да се сражаваме с техните наследници – гърците. Тази днешна борба обаче няма да е толкова страшна, защото в тези тревожни времена ще можем да разчитаме на помощна на братските румънски и съветски народи! За началник на бойние действия предлагам да бъде назначен моя стар приятел, командващия на съветските десантчици – другаря Маргелов“. Тогава след бурни овации Тодор Живков на две на три подписва указ с който го назначава за командващ на обединените войски.

Новоназначения командир взима смело решение – той не иска да води кръвопролитна война и да погубва живота на десантчиците си, които възприема като свои деца и решава да се проведе широкомащабно учение което да покаже моща на войските от Варшавския договор. Тези действия получават одобрението както от Москва, така и от София и Букурещ. За да изглежда всичко истинско на условните вражески танкове са нанесени гръцки опознавателни знаци, а условните вражески войници получават гръцки униформи. На учението е поканено гръцкото военно аташе на което Василий заявява открито след завършването на учението: Ако Гърция не прояви благоразумие, то това което видяхте ще се стовари наистина на вашата армия, а страната ви може да стане и нова съветска република.“ Тези заплахи явно дават резултат и след няколко часа се чува шум на мотори – това са двигателите на военната техника на гръцката армия. Започва изтеглянето на войските навътре в страната. След успеха на учението Василий е награден с най-висшата родна награда – благодарността на нашия народ, както и с орден „Народна република България 1-ва степен“, на гърдите на офицерите взели участие пък заблестяват ордени „За укрепване на братството по оръжие“, а младите войничета условно получили бойното си кръщение могли да се гордеят с ордените си „За войинска доблест и заслуги“. След награждаването в Пловдив е направен голям военен парад сравним само с този на 9 май проводим на Червения площад. 
КРАЙ!!!

Да допълня, че ако погледнем още по-назад в историята, то младият тогава комдив В. Маргелов през 1945 успява само с две думи да накара цяла дивизия германски войски да се предаде в ръцете на Съветската армия.

А. Петров (БгРу)


Тагове:   Родопи,   операция,


Гласувай:
0



1. анонимен - Става, ...
09.09.2010 11:15
... за белетристика ... но пък и ти си обещал "очерк, нетрадиционен за публицистиката", каквото и да значи това.
Наистина, белетристично обръщение на "черните полковници" си съчинил ...
Полковници, командири на застави няма ...
Когато се докладва се използва позивна с името на заставата и номера на докладващия ...
25-та застава, като номер, няма ...
Надали руският военен е трябвало да прави анализ на ситуацията по тревожния поглед на старият си приятел ...

... домързя ме да чета нататък
цитирай
2. forbgarmy - Еми аз казах, че не е писано в лите...
10.09.2010 10:37
Еми аз казах, че не е писано в литературен стил, за да не бъда корен за исторически неточности, защото всеки източник твърди различно.
цитирай
3. forbgarmy - В момента, след дълги проучвания на ...
01.04.2011 15:59
В момента, след дълги проучвания на работата на Българската армия, започнах да пиша роман на тази тема, който би трябвало да излезе през май 2012, отбелязвайки годишнината от тези събития.
цитирай
4. анонимен - Лъжи на стар партиен секретар
31.05.2011 12:10
Учението"Родопи"67 се провежда по заповед на Москва не заради Гърците ,а заради 6 дневната война.
А вземи прочети спомените на ген. Атанас Семерджиев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: forbgarmy
Категория: Новини
Прочетен: 136793
Постинги: 10
Коментари: 90
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031